Nie ma nic smutniejszego w kuchni niż zmarnowane produkty. Truskawki tracące swój kształt, zalegające w lodówce to najlepszy z najgorszych scenariuszy. Bo w przeciwieństwa do wielu innych składników, można je jeszcze uratować. Ba, można przetworzyć je w taki sposób, ze ze smutku nie zostanie już nic!
Truskawki postanowiłam połączyć z rabarbarem, do pary idealnej przeciwwagi znalazła się jeszcze garść mrożonych porzeczek (cóż, mięczaki, nie dotrwałyby do lata na krzaku, musiały zostać ewakuowane do zamrażarki). Jedynym twistem w tym banalnym zestawieniu (bo właściwie ciężko nazwać owoce z kruszonką daniem) jest dodatek mielonych płatków owsianych. No i lody, jeszcze lody przecież! Zdecydowanie opcjonalne, wymienialne na śmietanę, może sorbet.
Crumble z owocami | Pieczone truskawki, rabarbar i porzeczki pod owsianą kruszonką
Składniki (choć proporcje owoców dowolne):
- 2-3 szklanki truskawek (mogą być przejrzałe)
- 2-3 szklanki pokrojonych łodyg rabarbaru
- 2 szklanki porzeczek
- 1 szklanka mielonych płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- 100-150 g masła, miękkiego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Owoce wymieszać w naczyniu żaroodpornym.
- Wymieszać zmiksowane płatki owsiane, mąkę, cukier i sól. Dodać masła i ugnieść zwartą kruszonkę.
- Posypać nią owoce, ewentualnie uprzednio posypać je samą mąką, która wchłonie sok.
- Piec ok 20-30 min w 180 stopniach.
- Podawać z dodatkiem lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz