piątek, 3 sierpnia 2018

Crumble z owocami | Pieczone truskawki, rabarbar i porzeczki pod owsianą kruszonką


Nie ma nic smutniejszego w kuchni niż zmarnowane produkty. Truskawki tracące swój kształt, zalegające w lodówce to najlepszy z najgorszych scenariuszy. Bo w przeciwieństwa do wielu innych składników, można je jeszcze uratować. Ba, można przetworzyć je w taki sposób, ze ze smutku nie zostanie już nic! 


Truskawki postanowiłam połączyć z rabarbarem, do pary idealnej przeciwwagi znalazła się jeszcze garść mrożonych porzeczek (cóż, mięczaki, nie dotrwałyby do lata na krzaku, musiały zostać ewakuowane do zamrażarki). Jedynym twistem w tym banalnym zestawieniu (bo właściwie ciężko nazwać owoce z kruszonką daniem) jest dodatek mielonych płatków owsianych. No i lody, jeszcze lody przecież! Zdecydowanie opcjonalne, wymienialne na śmietanę, może sorbet. 


Crumble z owocami | Pieczone truskawki, rabarbar i porzeczki pod owsianą kruszonką 

Składniki (choć proporcje owoców dowolne):
  • 2-3 szklanki truskawek (mogą być przejrzałe)
  • 2-3 szklanki pokrojonych łodyg rabarbaru
  • 2 szklanki porzeczek
  • 1 szklanka mielonych płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • 100-150 g masła, miękkiego
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce wymieszać w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wymieszać zmiksowane płatki owsiane, mąkę, cukier i sól. Dodać masła i ugnieść zwartą kruszonkę.
  3. Posypać nią owoce, ewentualnie uprzednio posypać je samą mąką, która wchłonie sok.
  4. Piec ok 20-30 min w 180 stopniach.
  5. Podawać z dodatkiem lodów. 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pannukakku - fiński pieczony naleśnik

Szaro, buro i ponuro. Dokładnie tak, jak na tych zdjęciach. Dokładnie tak, jak od dobrych kilku miesięcy. Niekończący się listopad. Co pr...