środa, 19 grudnia 2018

Mały wielki przepis | Krem z białej czekolady



Połączenie tak oczywiste, że aż banalne. Mdląco słodka biała czekolada + wanilia. Przeznaczenie skrajnie uniwersalne. Do smarowania pieczywa, tudzież ciasta drożdżowego, do przekładania markizów, alternatywa dla lukru i jako dodatek do kakao. Chociaż właściwie najprościej jest zanurzyć w nim łyżeczkę i jak samolocikiem, poszybować nią do ust. Nic więcej nie trzeba.

















Krem z białej czekolady
  • ok 300 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
  1. W rondelku podgrzewamy śmietanę, rozpuszczamy w niej masło i czekoladę. 
  2. Po dokładnym połączeniu składników zdejmujemy rondelek z gazu. Dodajemy wanilię i sol, dokładnie mieszamy.
  3. Przelewamy do miseczki i po ostygnięciu przechowujemy w lodówce (lub na śniegu hehe).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pannukakku - fiński pieczony naleśnik

Szaro, buro i ponuro. Dokładnie tak, jak na tych zdjęciach. Dokładnie tak, jak od dobrych kilku miesięcy. Niekończący się listopad. Co pr...