piątek, 30 listopada 2018

VegeAlternatywa | Smalec z białej fasoli




Alternatywa dla dżemu ze świni smalcu zwierzęcego. Przeprowadźcie eksperyment i sprawdźcie ile osób nie będzie w stanie zgadnąć, z czego zrobiliście ten smalec. Dobra opcja na zaimponowanie niemięsożernym znajomym (Działa, macham ronsią do Ciebie!).




Ostatnie słoneczne dni, pierwsze przymrozki.





Smalec z białej fasoli
  • puszka fasoli w zalewie
  • 1 duża / 2 małe cebulki
  • 1 jabłko
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:
  1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju do lekkiego zbrązowienia, dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłko, dosypujemy przyprawy do smaku (nie żałować majeranku).
  2. Fasolę odcedzamy i blendujemy. Reszta płynu może posłużyć do lekkiego rozcieńczenia jeśli smalec będzie zbyt gęsty.
  3. Mieszamy składniki ze sobą, umieszczamy w miseczce i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Po porannych przymrozkach zawsze przychodzą ogniste zachody słońca.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pannukakku - fiński pieczony naleśnik

Szaro, buro i ponuro. Dokładnie tak, jak na tych zdjęciach. Dokładnie tak, jak od dobrych kilku miesięcy. Niekończący się listopad. Co pr...