piątek, 8 lutego 2019

Migdałowe brownie z czerwonej fasoli


Od momentu publikacji ostatniego wpisu styczeń zmienił się w luty. Nie zmieniamy jednak tematu przewodniego i pozostaje nim czekolada. 
Brownie z dodatkiem czerwonej fasoli brzmi dziwnie, wiem, ale warto. Chciałabym żeby to był mój autorski przepis, chciałabym móc chwalić się, że wpadłam na genialny pomysł zwiększenia gęstości i wilgotności tego ciasta przy użyciu fasoli ale niestety to nie prawda. Moja inwencja przejawiła się jedynie w dodaniu migdałów i aromatu migdałowego, za stworzenie oryginału odpowiada Rozkoszny i do odwiedzenia jego bloga serdecznie zachęcam.



Migdałowe brownie z czerwonej fasoli
  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki soli
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • do posypania na wierzch: 200 g migdałów + 50 g czekolady 

Sposób przygotowania:
  1. Roztopić masło z czekoladą, wystudzić.
  2. Fasolę zblendować, dodać do niej powyższej mieszaniny i zblendować wszystko na gładką masę.
  3. Jajka ubić z cukrem i esencją na puszystą pianę, delikatnie wymieszać ją z masą z fasoli i czekolady.
  4. Osobno wymieszać suche składniki, wymieszać je z masą.
  5. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem, posypać migdałami i posiekaną czekoladą.
  6. Piec ok 30-35 min w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pannukakku - fiński pieczony naleśnik

Szaro, buro i ponuro. Dokładnie tak, jak na tych zdjęciach. Dokładnie tak, jak od dobrych kilku miesięcy. Niekończący się listopad. Co pr...