poniedziałek, 14 stycznia 2019

Trufle czekoladowe


O roku 2018 właściwie wszyscy już zapomnieli skupiając się na nabierającym tempa 2019. Echa Świąt ucichły, zamrożony bigos pozostaje jedynym po nich wspomnieniem. Zima (mam nadzieję, że nie tylko na mnie) działa wyjątkowo przytłaczająco, szkoda więc marnować resztki energii na godziny spędzane w kuchni. Na przygotowanie trufli czekoladowych, będących naturalnym antydepresantem, wystarczy ilość energii podobna do tej potrzebnej do utrzymywania książki w pionie, kiedy leżymy na plecach. Proponuję więc zmusić się do wstania z kanapy, rozpuszczenia i wymieszania kilku składników, ubrudzenia rąk i zrobienia zapasu wysokokalorycznego źródła endorfin. Bo masło + czekolada = miłość!

Trufle nie wyjdą idealne, nawet o tym nie myślcie. Jednak ostatnią rzeczą, jaką powinniśmy się martwić w 2019 jest wygląd ;)


Trufle z gorzkiej czekolady
  • ok 400 g czekolady - 3 tabliczki gorzkiej i jedna mleczna
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • kilka łyżek kakao do obtoczenia trufli

Sposób przygotowania:
  1. W rondelku podgrzewamy śmietanę, masło i czekoladę do ich rozpuszczenia. 
  2. Po dokładnym połączeniu składników zdejmujemy rondelek z gazu. Dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Studzimy do uzyskania sztywnej masy.
  3. Łyżeczką nabieramy niewielkie porcje, kulamy je szybko w dłoniach, obtaczamy o kakale i trzymamy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pannukakku - fiński pieczony naleśnik

Szaro, buro i ponuro. Dokładnie tak, jak na tych zdjęciach. Dokładnie tak, jak od dobrych kilku miesięcy. Niekończący się listopad. Co pr...