niedziela, 2 września 2018

Początek końca lata | Przetwory | Jabłka szarlotkowe














Właściwie całe lato można nazwać sezonem na przetwory. Dla mnie jednak prawdziwy sezon zaczyna się dopiero w momencie, gdy niebezpiecznie czujemy zbliżający się koniec lata. Do tej pory spokojnie pakowaliśmy w słoiki owoce i warzywa, przecież są pod dostatkiem, bez przerwy od tygodni. Jednak kiedy słońce wisi niżej a ręce marzną o 7 rano, należy zacząć się śpieszyć. Zbieramy więc jabłka i chowamy je na zimę w wersji na tyle neutralnej, że nadadzą się i do szarlotki, i pod kruszonkę. 


Jabłka szarlotkowe 

Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć jabłka i usunąć uszkodzone części. 
  2. Pokroić je w kostkę, my użyliśmy malaksera.
  3. Do wyparzonych słoików włożyć przygotowane jabłka, do pełna lekko uciskając.
  4. Zakręcić szczelnie, słoiki umieścić w dużym garnku, zalać je do 3/4 wysokości ustawionych słoików, doprowadzić do wrzenia i gotować 20-30 min. Po tym czasie słoiki wystawić na blat. W trakcie stygnięcia wszystkie powinny się domknąć.
  5. Przechowywać w chłodnym i zimnym miejscu, w piwnicy spokojnie przeczekają 3 lata.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pannukakku - fiński pieczony naleśnik

Szaro, buro i ponuro. Dokładnie tak, jak na tych zdjęciach. Dokładnie tak, jak od dobrych kilku miesięcy. Niekończący się listopad. Co pr...