czwartek, 23 sierpnia 2018

Przetwory | Sok i dżem z mirabelek

















Jednym z moich najgorszych wspomnień z dzieciństwa są rozgniecione pomiędzy palcami gołych stóp przejrzałe mirabelki. Przed naszym domem rosła śliwka, która wiosną obsypywała ogród płatkami swoich kiatów, a późnym latem skutecznie utrudniała bieganie boso po trawie. Niezbyt ciekawe owoce przerabiane były przez moją Babcię na dżem z dodatkiem bananów. Teraz nie ma już ani Babci ani tamtej mirabelki, za to owoce wykorzystujemy w kuchni nadal. Stosunkowo młode drzewko posadzone na tyłach ogrodu (i w zasadzie odporne na wszystko) nie daje ich zbyt wielu, ale wystarczająco, aby zrobić kilka słoików soku i dżemu. Wykorzystanie tego drugiego jest dość oczywiste, za to sok sprawdzi się idealnie jako zastępstwo cytryny. 
















Sok z mirabelek
  •  ok. 2 kg śliwek
  •  2 litry wody

Sposób przygotowania:
  1. Owoce umyć, umieścić je w garnku i zalać wodą.
  2. Gotować ok. 10 min od momentu zagotowania, aż owoce zmiękną.
  3. Przez durszlak przecedzić całość i łopatką zgnieść owoce tak, aby miąższ przedostał się przez dziurki, a pestki zostały w durszlaku.
  4. Zagotować ponownie, wlać do słoików/butelek i jeszcze gorące zakręcić szczelnie.














Dżem z mirabelek
  • ok. 3 kg śliwek
  • 1 litr wody
  • 2,5 kg cukru
  • 5 dżemiksów

Sposób przygotowania:
  1. Owoce umyć, umieścić je w garnku i zalać wodą, zagotować.
  2. Gotować ok. 10 min od momentu zagotowania, aż owoce zmiękną.
  3. Przez durszlak przecedzić całość i łopatką zgnieść owoce tak, aby miąższ przedostał się przez dziurki, a pestki zostały w durszlaku.
  4. Zagotować ponownie z dodatkiem cukru i dżemiksów (ich ilość wynika z dużej kwasowości owoców), wlać do słoików i jeszcze gorące zakręcić szczelnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pannukakku - fiński pieczony naleśnik

Szaro, buro i ponuro. Dokładnie tak, jak na tych zdjęciach. Dokładnie tak, jak od dobrych kilku miesięcy. Niekończący się listopad. Co pr...