Alternatywa dla dżemu ze świni smalcu zwierzęcego. Przeprowadźcie eksperyment i sprawdźcie ile osób nie będzie w stanie zgadnąć, z czego zrobiliście ten smalec. Dobra opcja na zaimponowanie niemięsożernym znajomym (Działa, macham ronsią do Ciebie!).
Ostatnie słoneczne dni, pierwsze przymrozki.
Smalec z białej fasoli
- puszka fasoli w zalewie
- 1 duża / 2 małe cebulki
- 1 jabłko
- kilka łyżek oleju
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju do lekkiego zbrązowienia, dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłko, dosypujemy przyprawy do smaku (nie żałować majeranku).
- Fasolę odcedzamy i blendujemy. Reszta płynu może posłużyć do lekkiego rozcieńczenia jeśli smalec będzie zbyt gęsty.
- Mieszamy składniki ze sobą, umieszczamy w miseczce i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Po porannych przymrozkach zawsze przychodzą ogniste zachody słońca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz