Lato daje nam chwilę wytchnienia, mimo że z pewnością
jeszcze wróci w tym roku. Ochłodzenie przyszło nagle, co stwierdziłam rano z
niemałym zdziwieniem wypuszczając kota na dwór. Jakby wyparłam ze świadomości
fakt, że w nocy budził mnie ulewny deszcz, a niebo za oknem było obco szare. Nie
jest mi z tego powodu przykro, nadchodząca jesienna melancholia jest nawet
bardzo ekscytująca. Niemniej, nagła zmiana pogody wymaga pewnych środków
zaradczych, co by organizm mógł łatwiej przejść przez fazę szoku. A jak
wiadomo, najlepszym lekarstwem na wszystko jest czekolada <3
Nikogo nie trzeba przekonywać , że czekolada solo jest super
(jeśli ktoś jednak ma inne zdanie to proszę najechać kursorem na krzyżyk w górnym prawym rogu i nacisnąć tak mocno, jak
mocno nie zgadzacie się z powyższym faktem). Jeszcze bardziej super czekolada
jest wtedy, gdy otacza ją miąższ brownie. W taki dzień nic nie sprawdzi się
lepiej niż ciasteczka brownie z mleczną i białą czekoladą.
Ciasteczka brownie z mleczną i białą czekoladą (na podstawie przepisu z Kwestii Smaku)
- 60 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka mlecznej i tabliczka białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Do rondelka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i mieszając roztopić ją. Odstawić z ognia.
- Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez ok. 5 minut aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę bez grudek.
- Wymieszać z pokrojoną na kawałeczki czekoladą. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. Piec przez 10-15 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz